Úspešní absolventi

Menu

Hotelová akadémia sa nachádza v krajskom meste Prešov, v centre mesta, čím má strategicky výbornú polohu pre dochádzanie žiakov na vyučovanie.

Vzdelávacím programom školy pripravujeme odborných a kvalifikovaných zamestnancov v oblasti gastronomických služieb a cestovného ruchu, hlavne pre pozície stredného manažmentu i v oblasti hotelierstva, napr. f&b managera, vedúceho závodu spoločného stravovania alebo ubytovania, no aj na pozície barman, barista, hlavný čašník, servírka či kuchár. Zloženie predmetov a vysoká hodinová dotácia cudzích jazykov, ekonomických predmetov a odborných technologických predmetov, poskytujú absolventom zručnosti pre založenie si živnosti a pôsobení na poli súkromného podnikania v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.

Mnohí z našich absolventov sa však uplatnili aj v iných oblastiach spoločenského života na významných pozíciách, ktoré si však vyžadovali ďalšie štúdium a neustálu prácu na svojom osobnostnom rozvoji.

Absolventi školy, nemajú problém etablovať sa na trhu práce a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, o čom svedčí aj naša:

„Galéria úspešných absolventov“

Vieš o našom úspešnom absolventovi a nenašiel si ho medzi uvedenými?

Neváhaj nás kontaktovať na: ha@hapresov.edu.sk 

PhDr. Dalibor Mikulík

Na Hotelovej akadémii v Prešove študoval v rokoch 1988-1992.
Rozhodnutie študovať na škole ovplyvnila záľuba v kulinárstve a túžba osamostatniť sa.
Zahraničné praxe počas štúdia napr. v Bulharsku napomohli k dospelosti.
Študoval na Filozofickej fakulte v Prešove históriu a filozofiu.
Po ukončení vysokoškolského štúdia nastúpil ako kastelán hradu Ľubovňa.

V súčasnosti pracuje ako riaditeľ Ľubovnianskeho múzea – hradu v Starej Ľubovni. Múzeum spravuje stredoveký hrad Ľubovňa  a skanzen pod ním.

Sú to najnavštevovanejšie pamiatky Prešovského kraja a patria k top destináciám cestovného ruchu na Slovensku.
V profesii manažéra kultúry a cestovného ruchu využívam skúsenosti z absolvovania Hotelovej akadémie.

Súčasťou každej vernisáže, kultúrneho podujatia, návštevy hradu politikmi a inými významnými činiteľmi je aj recepcia, banket či raut.

Jeho heslo: „Všetko čo sa naučíme, čomu načúvame sa nám raz vráti a budeme vďační, že sme mali túto možnosť a príležitosť – učiť sa a načúvať.“

Na Hotelovej akadémii v Prešove študoval v rokoch 2010 až 2014.
Vyštudoval Vysokú školu hotelovú v Prahe.
Pracoval v hoteli Augustine A Luxury Collection, ktorý patrí pod sieť hotelov Marriott.
Vypracoval sa na funkciu Assistant restaurant manager.
Pre  hotelovú sieť Four Seasons pracoval na pozícii Food and Beverage supervisor.
Bol pri zavedení japonskej reštaurácie Kaiseki,   vyhlásenej za najlepšiu reštauráciu roku 2019 v Prahe.
Bol povýšený na Assistant Restaurnat and Bar manager.
V súčasnosti pracuje na koncepte otvorenia Cigar&whisky&cocktail bar pre spoločnosť
Four Seasons v Aténach v Grécku.

Na Hotelovej akadémii v Prešove študoval v rokoch 1989-1993.
K rozhodnutiu študovať na škole ho priviedli rodičia.
Veľkou vášňou bol pre mladého študenta futbal, ktorý hral za Tatran Prešov.
Pre časté zranenia športovú kariéru zanechal a intenzívne sa zameral na školu.
Počas štúdia absolvoval prax v Nemecku, kde sa po ukončení školy vrátil a založil si živnosť.
Vo svojich 22. rokoch začal podnikať.
V súčasnosti vlastní talianskú reštauráciu, bar a cukráreň v meste Waren (Muritz)

na severovýchode Nemecka. V lete zamestnáva približne 60 ľudí z rôznych krajín.
Zamestnáva Nemcov, Talianov aj Slovákov.
Na svojej kariére pracoval usilovne, s láskou a presvedčením, že všetko čo do ľudí investoval, sa mu neskôr vráti. A naplnilo sa mnohonásobne. Splnil sa mu sen.

Jeho heslo je: „Pracovať s láskou, pozitívne myslieť, usilovne pracovať a sny sa naplnia.“

Hotelovú akadémiu v Prešove navštevoval v rokoch  1996 – 2001.
Motiváciou k štúdiu mu bolo získať vzdelanie v odbore, ktorý by ho vedel uživiť a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
V tom čase však bolo jeho vášňou herectvo a dosky, ktoré znamenajú svet.
Počas štúdia sa venoval amatérskemu divadlu pod taktovkou dnes úspešnej režisérky,
držiteľky niekoľkých Divadelných dosiek  a zakladateľky
Prešovského národného divadla Júlie Rázusovej.
Túžba po herectve bola silná, no po neúspešných pokusoch dostať sa na VŠMÚ v Bratislave,
dozrel čas na plán „B“.
Gastronómia sa stala postupne jeho druhou vášňou.
Začal cestovať a zbierať skúsenosti. Začínal v gastronomických prevádzkach v Bratislave,
Prahe a odtiaľ sa presunul do Írska.
Po dvoch rokoch hľadania sa presťahoval na svoj vysnívaný ostrov Island, kde pracoval pri najväčšom gejzíre Islandu. Pracovnú kariéru si budoval postupne a prešiel rebríčkom viacerých pozícií v hoteli, čím získal neoceniteľné skúsenosti.
Po 9 rokoch práce v zahraničí chcel nadobudnuté vedomosti aplikovať v praxi a založil si vlastný podnik, no nevyšlo mu to.
V tom čase našiel záľubu v príprave kávy. Urobil si baristický kurz a po nejakom čase sa zúčastňoval súťaží v latte art, v alternatívnych spôsoboch prípravy kávy a majstrovstiev Slovenska v kategóriách barista, latte art, cup tasting. Jeho úspechy:

Prvé majstrovstvá Slovenska v aeropresse 2014 – 2. miesto

České majstrovstvá v aeropresse 2015 – 3. miesto

Majstrovstvá Slovenska kategória Cup tasters 2014 – 3. miesto

Majstrovstvá Slovenska kategória Cup tasters 2016 – 3. miesto

Majstrovstvá Slovenska kategória Cezve/Ibrik 2017 – 1. miesto

Majstrovstvá sveta 2017 Budapešť kategória Cezve/Ibrik – 8. miesto

Úspechy sa dostavili a dnes sa už káve venuje skoro 10 rokov.
Javí sa, že práve baristika a príprava chutnej kávy je v konečnom dôsledku jeho
plán „B“ – jeho vášeň.
Jeho aktuálna pracovná pozícia HEAD BARISTA Nico Caffe.
Jeho odkaz pre študentov: „Buďte na svoje remeslo pyšní a nikdy sa zaň nehanbite.“
Jeho heslo: „Zostaň sám sebou, rob veci najlepšie ako vieš, tvrdo pracuj, vlož do toho svoje srdce a úspech sa dostaví.“

Na škole študovala v rokoch 1990 – 1995.
K rozhodnutiu študovať na našej škole ju priviedla mama, pretože sama sa videla v umeleckej sfére. Štúdium však uchopila za správny koniec a dnes o sebe hovorí ako o gurmánke. Neostáva však len pri labužníckom ochutnávaní jedál ale sama veľmi rada pečie a varí, najradšej slovenskú kuchyňu.
Škola jej ponúkla možnosť vycestovať na zahraničnú prax, čo v tých časoch nebolo vôbecsamozrejmosťou.
Život po maturite? Tak to bolo už ako sama hovorí: „Iné kafé“.
Dva roky pracovala na sekretariáte Hotelovej akadémie v Prešove.
Absolvovala niekoľko konkurzov do sveta rádia a televízie.
Nastúpila do Rádia Východ v Prešove, kde pracovala ako moderátorka-redaktorka 5 rokov. Tu absolvovala „vysokú školu“ žurnalistiky, moderovania, rozhlasovej – rádiovej práce.
Následne pracovala v Rádiu Okey v Bratislave. Zažila prácu s ľuďmi, ktorých  vnímala z rádia a obdivovala ich – Jula Viršíka, Evu Evitu Urbaníkovú – dnes Twardzik, stretávala a s množstvom známych ľudí, s ktorými nahrávala rozhovory v divadlách, na koncertoch, v štúdiách, ľudí zo šoubiznisu, ale i ľudí z bežnej sféry z „ulice“.
Moderovala aj v Rádiu Flash.
Veľmi rada pracuje s deťmi a preto sa rozhodla na vysokej škole študovať  odbor animátor voľnočasových aktivít na Gréckokatolíckej teologickej fakulte PU v Prešove, ktorý študovala v odbore teológia.  Ako vraví – nadobudnuté vedomosti  z psychológie, pedagogiky a didaktiky, ale aj z teologických vied či religionistiky ju naučili rozmýšľať a vnímať svet v iných súvislostiach. Magisterské štúdium mediačnej a probačnej práce absolvovala na tej istej fakulte, kde v roku 2008 nastúpila aj na doktorandské štúdium.  Po ukončení štúdia sa stala odbornou asistentkou na tejto škole.  V roku 2014 sa rozhodla pre slobodné povolanie a podnikanie.
Moderovala, pracovala s deťmi a  tri roky pracovala ako asistentka zdravotne ťažko postihnutého.
Pracovala aj na poste hovorkyne primátorky mesta Prešov.
Po čase začala spolupracovať s Rádiom Regina Východ ako regionálneho média verejnoprávnej RTVS v Košiciach a dnes je to jej aktuálne zamestnanie.

Jej heslo: Vždy sa snažiť študovať a robiť predovšetkým to, čo nás baví, v tom čo „musíme“,  nájsť to pozitívne a robiť veci s nadšením a radosťou.“

Štúdium na Strednej hotelovej škole v Prešove (dnes Hotelovej akadémii)
absolvovala v rokoch 1982 – 1986.
Motiváciou pre štúdium na škole boli jej cestovateľské sny a záujem o prácu s ľuďmi.
Výhodou štúdia bola široká ponuka cudzích jazykov a ona ich študovala
hneď niekoľko  – anglický, nemecký, ruský a ukrajinský jazyk.
Z odborných predmetov počas štúdia inklinovala viac k tým z ekonomickej oblasti.
Nezabudnuteľné boli pre mladú študentku letné zahraničné praxe, ktoré absolvovala v Bulharsku v letovisku Albena a vo vtedy ešte východonemeckom meste  Rostock a  v letovisku Nienhagen na brehu Baltského mora.
Z hľadiska nadobudnutia gastronomickej odbornosti bola pre mladú študentku možnosť  zúčastniť sa  na zabezpečovaní obsluhy delegátov XVII. zjazdu strany v Prahe. Práca vo vtedy najluxusnejšom 5* hoteli Praha v Dejviciach a obsluha približne 600 delegátov z celého sveta na záverečnej recepcii v Španielskej sále pražského hradu sa stali
nezabudnuteľným zážitkom i skúsenosťou.

Po ukončení štúdia prijala ponuku a začala v roku 1986 pracovať na vtedy ešte
Strednej hotelovej škole (svojej škole) v Prešove vo funkcii hospodárky.
Popri zamestnaní vyštudovala Vysokú školu ekonomickú, Fakultu ekonomiky služieb a cestovného ruchu v Banskej Bystrici

Od roku 1992 už učila na škole odborné ekonomické predmety – hotelový a gastronomický manažment, účtovníctvo, neskôr ekonomiku a prax, a to na dennom aj diaľkovom štúdiu.

Dnes ju teší, že sa z mnohých jej študentov stali lepší odborníci v medzinárodnom  hotelierstve a gastronómii ako sa sama cíti.
V roku 2008 začala pracovať na Fakulte manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove  na Katedre turizmu a hotelového manažmentu. Doktorandské štúdium v odbore Manažment ukončila v roku 2010 a od roku 2014
je vedúcou tejto katedry.

Vo svojej pedagogickej a vedecko výskumnej práci sa venuje problematike,
ktorú študovala na strednej škole – gastronómii, kulinárskemu cestovnému ruchu,
hotelovému a reštauračnému manažmentu, spoločenskej etikete a tiež kúpeľníctvu.

 Publikačná činnosť

Je autorkou stredoškolskej učebnice Ekonomiky schválenej Ministerstvom školstva SR
pre 3. ročník hotelových akadémií, 8 vysokoškolských učebníc a učebných textov,
publikovala tiež niekoľko desiatok vedeckých výstupov v domácich a zahraničných vedeckých časopisoch a konferenčných zborníkoch.

Jej odkaz pre terajších študentov: „Škola Vám povie, život Vás naučí …“

Školu Hotelovú akadémiu v Prešove absolvoval v rokoch 2005 – 2010.
K štúdiu na škole ho motivovala okrem možnosti vzdelávať sa, tiež možnosť získavať praktické zručnosti v reálnej praxi a príležitosť cestovať a spoznávať svet.
Počas štúdia reprezentoval školu v mnohých barmanských a baristických súťažiach, v ktorých získal aj popredné umiestnenia. Za úsilie, ktoré venoval rozvoju svojich profesijných zručností popri štúdiu bolo ocenenie

Študent roka udelené Prešovským samosprávnym krajom.

Po absolvovaní školy začal pracovať za barom. Rýchlo objavil svoju vášeň pre prípravu kávy a koktailov ale hlavne pre ich kombináciu. Po piatich rokoch práce na Slovensku sa presťahoval do Londýna a stal sa súčasťou jedného z najlepších svetových barmanských  tímov v Americkom Bare,  v Savoy´s , kde pracoval na pozícii senior bartender takmer štyri roky. Svoje odborné znalosti stále neúnavne zdokonaľoval a zúčastňoval sa prestížnych svetových súťaží. Opakovane bol vo  finále Coffee in Good Spirit (príprava kávového nápoja s pozoruhodným príbehom a Irish Coffee).

Jeho umiestnenia v tejto disciplíne: 

druhé miesto v Melbourne v roku 2014,

druhé miesto v Shanghai v roku 2016.

Prvé miesto v Coffee in Good Spirit získal v Budapešti v roku 2017.

 Tento úspech mu otvoril dvere do sveta, navštívil 50 krajín so svojím tréningovým programom v oblasti prípravy kávy a koktailov. Vyškolil takmer 3000 vášnivých milovníkov kávy.
Jeho spoločnosť Spirituál Coffee sa venuje príprave konceptov kávových koktailov pre bary a kaviarne v rôznych kútoch sveta.

Je Global coffee ambassador pre austrálsku spoločnosť vyrábajúcu kávový likér
Mr. Black Spirits, ktorý prezentuje po celom svete.

V súčasnosti žije v Sydney v Austrálii, kde si otvoril bar MAYBE SAMMY (klasický hotelový koktailový bar, ktorý nie je súčasťou hotela).

Jeho bar vyhral na TOTC cenu Best New International Cocktail Bar 2019 a tiež bol vyhodnotený ako najlepší bar v Austrálii – Best Austalian Bar a umiestnil sa na 11. mieste spomedzi 50 najlepších barov sveta.

Barmanským časopisom the DRINK – Drink Magazine Bar Awards v Shanghai
bol vyhlásený za nového Medzinárodného barmana za rok 2019.
Časopisom Forbes Slovensko bol v marci 2020 ocenený mladá osobnosť 30 pod 30.
V septembri roku 2020 bol spoločnosťou Drinks International vyhlásený
za 49. najvplyvnejšiu osobnosť v odbore na svete.

Martinove úspechy:

Number 11th – World’s 50 Best Bars 2020 – London / Michters Art Of Hospitality – World’s 50 Best Bars 2020 – London

Winner – Best New International Cocktail Bar 2019 – Tales Of The Cocktails – New Orleans

Winner – Best Bar Of The Year 2019 – Australian Bars Awards 2019

Winner – Best Bar Team 2019 – Australian Bar Awards 2019

Winner – Best New Bar, Best New Menu & Best Bar Of The Year 2019 – Alia Awards

 

Odkaz pre študentov: „Pri prijímaní vedomostí buďte pozorní, nikdy neviete, kedy ich zúročíte.“

Hotelovú akadémiu v Prešove študoval v rokoch 1992 – 1997

Pre štúdium na škole sa rozhodol z dôvodu, že rád  pomáhal svojej mame pri príprave jedál  a pečení sladkých dobrôt.
Počas štúdia ho zaujali hlavne odborno-technologické predmety. Podobne ako doma, aj tu sa rád venoval príprave pokrmov, no už na profesionálnejšej úrovni. Počas štúdia absolvoval šesťmesačnú prax v mestečku Bobingen an der Rems pri Stuttgarte.
Bola to skúška dospelosti, zdokonalil sa v nemčine, naučil sa byť zodpovedný sám za seba.
Po ukončení školy vycestoval do Talianska a zamestnal sa ako výpomoc v kuchyni. Paradoxne, vďaka nemčine sa naučil po taliansky. V priebehu roka pracoval ako pomocný kuchár a do dvoch rokov už pracoval na pozícii Sous Chef  – zástupcu šéfa kuchyne.
Z dôvodu, že vždy rád športoval, po desiatich rokoch začal študovať
na Katolíckej univerzite v Miláne, kde absolvoval trojročné štúdium „Scienze motorie e lo sport“.
Následne pokračoval v dvojročnom štúdiu profesionálneho
maséra „Masoterapia“ v Bergame , a popritom sa venoval aj štúdiu alternatívnej medicíny osteopatii.
Holistický prístup osteopatickej liečby vyzdvihuje úlohu muskuloskeletálneho systému a prepojenosť mysle tela a ducha pri udržiavaní dobrého zdravia.

Po ukončení štúdia sa však rozhodol ostať pracovať v hotelierstve.

Dnes pracuje ako manager/supervisor spoločnosti Gruppo Ethos Ristoranti,
ktorá má sieť reštaurácií v Miláne a okolí.  Okrem klasických reštaurácií, ktoré spoločnosť vlastní, v súčasnosti svoje podnikateľské aktivity zameriava hlavne na regionálny agroturizmus. Spoločnosť vyrába  vlastné lokálne produkty, čiže všetko, čo ponúka vo svojich prevádzkach je z ich vlastných vypestovaných surovín a nimi spracovaných produktov.
Konkrétne, majú svoju piváreň, destilérku, výrobu vína, nealkoholických nápojov, ale venujú sa aj rastlinnej a živočíšnej výrobe a následnému spracovaniu produktov.  

Zvolil si odbor, ktorý študoval ako prvý. Pri návštevách Slovenska sa vždy rád príde pozrieť do školy, zaspomínať si, ako sám hovorí na „Moju školu“.

Odkaz pre terajších študentov:

„Škola Vám dá kľúče od poznania, a je na Vás, nájsť tie správne dvere do budúcnosti.“